Zlatna kljukva Sovljaka

Objavljeno: 7. avgusta 2007. od strane Stragi pod Priče

U davna vremena, Sovljakom je vladala Zlatna kljukva. Beše to biće polu-čovek, a polu-salašnjak, kome su se klanjali drevni Sovljačani, inače narod doseljen iz pustinja blizu lajkovačke pruge.

Današnji stanovnici tog živopisnog seoceta ne klanjaju se više Zlatnoj kljukvi, nego zlatnoj kajli, evru, a bogami i mercedesu. Ipak, u svesti tih ljudi ostalo je sećanje na prošlost, koju su saznali slušajući priče staraca za vreme pečenja rakije, jedenja pečenih prasića i podvriskivanja na svadbama. „Zlatna kljukva“ sada je naziv trofeja koji može da se osvoji samo jednom godišnje, kada se na zemljanim terenima kraj sovljačke zadruge održava tradicionalna letnja manifestacija – Kljukvijada.

Ove godine takmičari su se ogledali u nekoliko sportova – ispijanje rakije, piva i ostalog alkohola, prežderavanje lubenicama, čvarcima i kavurmom, oduzimanja zemlje i pripajanje iste svojoj imovini, kao i bacanje kamena sa tuđeg ramena.

Jedan od trofeja osvojio je i član KK Penzosa, koga pozivamo da nam svojim rečima ispriča kako je do toga došlo…

komentari
  1. mijat kaže:

    KLJUKVA je mitolosko bice koje je kenjalo vise od foke,mnogo vise od foke.Njeno ime se sacuvalo u poznatoj uzrecici cuvenog sovljackog antropologa i etnologa(moze po obliku glave i izrazu ociju da proceni iz kog sela ubske opstine vucete korene) Radoja Petronica „kenjas kao kljukva“.
    Sve ostale discipline su amaterske i uvodne,trofej „Zlatna Kljukva“ se dodeljuje samo u disciplini neprestanog kenjanja i proseravanja na najrazlicitije teme od osvajaca moldavskog nacionalnog kupa u fudbalu do poznavanja najbizarnijih stihova persijskih srednjovekovnih pesnika.U trenutku kad neko dosegne vrhunac proseravanja i svi u publici pomisle „ovaj je kljukva“ pred ocima prisutnih se ukazuje ovo mitsko stvorenje i takmicenje se prekida dodeljivanjem trofeja(usrana motka) ponosnom pobedniku.
    Apsolutni sampion 2007 je vec visestruki pobednik ovog nezvanicnog svetskog prvenstva u proseravanju Veran Mijatovic Fidel(olaksavna okolnost koja mu je omogucila lak hod do titule je bio izostanak najveceg svetskog poznavaoca yu-kinematografije Dusana Lazica Zicle i vecitog rivala i bivseg sampiona Save Petronica Senta-mada ih je Fidel vec vise puta naterao da priznaju da veceg seratora nisu nikad culi).

  2. Prof. Petronićijus kaže:

    Морам да допуним свог цењеног колегу: постоје четири нивоа Кљукве, којима претходе пет нивоа Фоке ( задња два су Дизентерија Фока и Дијареја Фока). Ово митолошко биће се приказује у потпуности тек на четвртом нивоу Кљукве, а у претходним само се може видети нејасно. Већина оних који су видели Кљукву тврде да је нека мешавина чапље, столичице за клавир и Миње Суботе. Да нисмо луди ево оргиналног дела сценарија филма „Лепа села лепо горе“ који је промењен у постпродукцији:
    Бјела: „Када сам био мали веровао сам да испод хаубе живе неке мале КЉУКВЕ, које покрећу мотор.“
    Цвија: „Човече, ја сам их видео сопственим очима!“
    Мислим да је ово довољан доказ да проф.Мијатиниус нисмо све измислили.

  3. Stefan kaže:

    Možemo li na ovim stranicama da započnemo Kljukvijadu Ub 2007 kao uvod za zvaničnu manifestaciju u Sovljaku? Ako hoćete, uputite nas koji ne vučemo poreklo iz Sovljaka kako se to radi, pa da krenemo.

  4. mijat kaže:

    Ti si vec odavno poceo da podsecas na kljukvana(zvanican termin za seratora koji se takmici na Kljukvijadi)…Komisija ce ozbiljno razmotriti tvoj slucaj,mislim da imas cemu da se nadas…

  5. Stefan kaže:

    Hvala ti na komplimentu, nisam verovao da će mi iko ikada u životu reći nešto tako lepo.

  6. mijat kaže:

    Za sve postoji prvi put,nikad ne gubi nadu…

  7. Stefan kaže:

    Čak i ako izgubim Nadu, ostaje mi uvek Čeda.

  8. Prof. Petronićijus kaže:

    Постоје два услова за Кљуквијаду 2007:
    Прво:сваки свога убите субашу!
    Друго:набавиш неколико дебелих..пшшмрмљ..(ономатопеја шапутања и мрмљања).
    На посао!

  9. Air Steva kaže:

    Subaša ubijen sinoć oko 23-45, telo bačeno u dubine reke Ub da trune, samo ne znam šta tačno da nabavim da zadovoljim drugi uslov. Šapni mi na uvce, neću nikome reći.

  10. Prof. Petronićijus kaže:

    Проблем је у томе што други услов тачно зна само онај пас из Петла Софронија и кокошка којој је то шапутао! Ја ти предлажем да набавиш неколико дебелих( само без безобразних алузија, молим) по свом избору( џоинта, вепрова, штапова, шарана нпр.) и да се пријавиш па ако си потревио потревио си!

  11. Stragi kaže:

    Ima li Kljukvijade ove godine i da li ce biti prenos na lokalnoj tv?

  12. Organizator kaže:

    Jos nije postignut dogovor,oni sa RTV DZAGI daju mnogo,a mi bismo da primimo malo…a i ne bismo da to postane previse komercijalno kao Gucha jer je to pre svega takmicenje u duhovnim vrednostima…

  13. RTV Džagi kaže:

    Ionako ne bismo to prenosili, jer počinju Ubske večeriiii, manifestacija od izuzetnog kulturnog značaja za naš grad.
    Koga boli ona stvar za sovljačke seljake

  14. Etnichki Sovljachanin kaže:

    Proci ces ti nekad kroz Sovljak po mraku…

  15. Etnicki Sovljacanin 2 Gracica style kaže:

    A i ako ne prođeš…znamo gde ti je kuća, firma, koja kola voziš i kude se krećeš…posmatramo te i kade se bideš najmanje nadao…iiiii, bajo!!!

Postavi komentar