Motiv nepoznate žene na stanici međugradskog prevoza u srpskoj poeziji XX veka

Objavljeno: 3. decembra 2011. od strane stF1 pod Priče

Od kako je narodni heroj Vuk Stefanović Karadžić narodu čiji simbol predstavljaju četiri ista slova podario 30 različitih, postoji neobjašnjiva tendencija da se većina tih znakova koristi u cilju pisanja poezije. I dok se pokušaji Vladislava Petkovića Disa, Vaska Pope, MC Senta i mnogih drugih, čija imena Fidel Bogohulski može deklamovati jednako dobro kao sastave Liverpula i Crvene zvezde, mogu još nekako i smatrati uspešnim, ostaje večita nedoumica „šta to naš narod nagoni da speva pesmu o nepoznatoj ženi koju sreće samo jednom u životu i za to vreme doživi nezaboravno ljubavno iskustvo, koje ostavlja dalekosežne posledice po psihu?“.

Odgovore na ovo izuzetno složeno sociološko pitanje, sa elementima metafizike i blage erotike, pokušali smo da damo komparativnom analizom tri vrhunska stvaraoca iz ove oblasti.

Svratila je u njegov život „kao slučajna prolaznica i otišla iste noći, ta neznana lepotica“, jada nam se Jašar Ahmedovski. Ovom vrsnom vokalno-instrumentalnom izvođaču narodne muzike neznana lepotica za svoje usluge tražila je i određenu nadoknadu, citiram: „na rastanku tražila je nešto moje za sećanje“. Svima nam je dobro poznato čega se naš narod najbolje seća (dolari, marke, lire, glagolji Jelena Karleuša), ali Jašar gestom vrednim svake pažnje diže svoj rejting u neslućene visine. Umesto da joj iskešira tadašnjih 100 maraka, kao realni ekvivalent za izvršenu jedinstvenu uslugu („ljubila me kao nikog“), Jašar ženu svog života daruje fotografijom iz lične karte ili vozačke dozvole, sa natpisom na pozadini iz kojeg neznanka ne može saznati ništa više o njemu („dao sam joj svoju sliku, jer nemadoh ništa drugo, i napisah ove reči ‘jednoj ženi za sećanje dugo’ …“). Jašare, dođi da nam pevaš na svadbama, zasućemo te raznim fotografijama, ali dinara dobiti nećeš (a i koji će ti…)!

Amir Kažić, u horoskopu Leo, nastavio je stvaralački ciklus i u antologiju pesama dodao „Na zidu kraj perona“. Iz nepoznatih razloga obreo se na železničkoj stanici nepoznatog grada (Lajkovac, možda, jer Brgule imaju označen naziv mesta), u ruci težak kofer, u duši nemir, na reveru značka FK Sarajeva. Kaz’o je da mu je dosta i žene i dece i kuće i da ga naka nostalgija vuče… ne, ne, to je bio babo Atif, koji se ni nakon 13 Bajrama ne vrati k nama. Leo je u trenutku šarmirao provokativno odevenu nepoznatu plavušu („plava kosa preko ramena“, „suknja prekratka“) i „na zidu kraj perona, tamo iza poslednjeg vagona“, doživeo ono što naš idol Ron Džeremi doživljava 5 puta za noć. Taj emocijama nabijeni događaj nije bio adekvatno praćen rečima („u mraku sami na stanici, samo tišina i poljupci“), u čemu možemo tražiti razloge rastanka i nikad ponovljenog sastanka. Ili u tome, ili u činjenici da Leo ima kome da se vrati („ti me ljubiš bolje nego ona“)… „Vlak bez povratka“ ipak je došao negde pred zoru („slučajno mi smo se sastali, u zoru zauvek rastali, eeej“), što je značilo definitivan razlaz i povratak svako na svoje radne obaveze. Za razliku od Jašara, Leo nije bio u situaciji da na bilo koji način razmišlja o novcu ili drugim darovima.

„Ženu bez imena“ sreo je, imao i izgubio simpatični stvaralac pesama koje jednako zvuče, ali im se sporadično menja tekst. Vlado Georgiev „samo jednom i nikada“ radio je isto ono što i njegove kolege. Međutim, pored ljubavnog čina, došlo je i do razmene nekih informacija, tako da je, za razliku od Leo-a, Vlado uspeo da sazna da će „ponovo sve, ako bude nam suđeno“. U nadi da će im sudija zaista dosuditi revanš meč u njegovu korist, pesmu zaključuje obaveštenjem da će „zauvek biti tu“ i „samo na ljubav čekaću“. Blago tebi, čekaš na ljubav, dok generacije visokoškolovanih čekaju na prvo zaposlenje. Za razliku od njega, Penzosi su saznali i kako se zove i kako izgleda bez odeće…

U sledećoj analizi, Penzosi objašnjavaju poreklo crne boje na dresovima JSD Partizan.

Advertisements
komentari
 1. Pali, brate, narodnjaci su zakon! kaže:

  Ultimativna pesma o neznanki koja zanosi srce lirskog subjekta:

  Volim, majko, jednu zenu
  niko ne zna tajnu tu
  ja ni jednu drugu necu
  srce zeli samo nju

  Ref.
  Lepa je ko san
  ime joj ne znam
  ne mogu bez nje
  bez neznanke te

  Zanele me oci njene
  opio me divan glas
  sa srca se uzdah javi
  kad joj vidim vitak stas

  Ref.

  Nisam znao sta je ljubav
  sve dok nisam sreo nju
  sve sto imam ja bih dao
  za neznanku lepu tu

  Ref.

  Ne mogu bez nje
  3x

 2. МС Сент Бла Бла Репрезент kaže:

  Значи, поново се јаше? Чек да оседлам вранца ата, па да ђердане стргнем с врата…не свог, наравно 🙂

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s